Történelmi egyház lesz a Hit Gyülekezete

Bekerülhet a vallási szervezetek elitklubjába a sokáig fekete bárányként kezelt Hit Gyülekezete. Várható, hogy az egyházi törvény módosításának egyik mellékhatásaként kibővül a történelmi egyházak köre.

A történelmi egyházzá nyilvánításhoz az kell, hogy a szervezet legalább 100 év honosságot vagy 25 ezres lélekszámot tudjon felmutatni. Emellett országos intézményhálózat működtetését is bizonyítani kell. (A katolikus egyház azt szeretné elérni, ha a törvényszövegben a vagy helyett és szerepelne.)

A katolikus, a református, az evangélikus és a zsidó egyház mellett a kritériumoknak a Hit Gyülekezete is megfelel. Bár ezt a kormányzat eddig nem hangoztatta, az Index információi szerint az ügyben tárgyalások is folytak az előző Orbán-kabinet idején még politikai támadások közepette működő Hit Gyülekezetével.

A Németh Sándor által vezetett gyülekezet saját adatai szerint közel 30 ezres tagsággal rendelkezik, és országszerte 70-80 közösséget működtet.

A történelmi egyházi kritérium teljesítését jelzi, hogy a gyülekezetet pénzadományban részesítők száma is közel jár a kitűzött létszámhatárhoz. Az egyszázalékos adótámogatások hivatalos listája szerint az Hit Gyülekezetét tavaly több mint 18 600-an támogatták.


Index Történelmi egyház lesz a Hit Gyülekezete


3 Comments

 1. azt mondjuk még így egy hónap távlatából se nagyon értem, hogy egy alig 20 éves szervezetet mitől nevezhetünk történelminek. A benne tárolt biomassza mennyisége véleményem szerint nem pótolja az időbeni dimenziót, de mint minden, ez is kilóra megy mifelénk

 2. Ennél rosszabb szabályozást nehéz elképzelni.

  Tipikus példája a “nem lehet középen állni” gondolatnak.

  S a legnagyobb baj, hogy ehhez a KDNP adta a nevét is… bennem elvesztettek egy szavazót.

  S valaki megkérdezte már, hogy mi lesz, ha meghal a Németh úr? mert ne legyenek kételyeink – bizony ő is meg fog halni. Akkor? Majd a zasszony vagy a kórus átveszi a biznisz-szekta irányítását…?

  Amerikában mennyi ilyen badarságot láttunk… Itt is fogjuk… majd akkor sok minden kiderül, mennyire ártotta bele magát a politikába és mit “köszönhetünk” nekik – amikor majd egymást kell sárral dobálni.

  [természetesen: “jó keresztény módjára”.]

  [Megjegyzés: “történelminek” nevezzük – d a norma szövegben utalás sincs a történelemre, az a kifejezés az egyetlen működőképes szabályozásban volt benne.

  4 történelmi van és punktum – ezen felesleges is liberálisoskodni. Úgy sem fog enni.]

Minden vélemény számít!