A művészet integrál

Mi is a normális és a nem normális? Hol húzódik a kettő határa? Szükséges-e határt húzni, érdemes-e határt húzni? Van-e jogunk határt húzni? Hisz az is lehet, hogy bizonyos szempontból nézve mi nem vagyunk normálisak.

Ezek, és ehhez hasonló kérdések kavarogtak bennem, amikor elmentem az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karára egy olyan kiállítást megnézni, ahol Down szindrómás fiatalok és kortárs művészek közös produkcióit tekinthetik meg az érdeklődők. A megnyitó keretében Down szindrómás fiatalok és kísérőik meséltek nyári háromhetes spanyolországi szakmai gyakorlatukról, ahova a Leonardo da Vinci program keretében sikerült kijutniuk, és melynek  során sokkal nagyobb mértékben sikerült beilleszkedniük a mások által „normálisnak” mondott társadalomba, mit arra itthon általában lehetőségük nyílik.

A fiúk kastélyparkot rendeztek, szakmájuknak megfelelően, a lányok pedig irodában és bankban dolgoztak, szintén szakmájuknak megfelelően. Kísérőjük nem sokat pátyolgathatta őket. A házigazdák hamar bedobták a mély vízbe a fiatalokat: egyedül kellett munkába járniuk Toledo ismeretlen városában – kísérőjük nem kis megrökönyödésére, sőt, miután néhány spanyol szót és kifejezést megtanultak velük utazó tolmácsuktól, önállóan végeztek kisebb bevásárlásokat is. Nőtt az önbecsülésük, hisz kiderült, hogy többre képesek, több kihozható belőlük, mint az az itthoni gyakorlatból következik.

Valami hasonlót céloz meg az a most már hagyománnyá váló gyakorlat, melynek során kortárs képzőművészek közösen festenek Down szindrómás fiatalokkal a Vígszínház karzatán a Down szindróma világnapja alkalmából. Kiderül: nem szükséges elkülönülnünk, van mit kezdenünk egymással, és nem feltétlenül csupán azzal az attitűddel, hogy én vagyok a normális, ennek a világnak a győztese, te pedig a sérült, ennek a világnak a vesztese. Az együtt töltött pillanatok, vagy legalább annak kézzelfogható eredményével való ismerkedés mutathatja meg számunkra is a másikban rejlő értéket.

(A kiállítás a továbbiakban vándorkiállításként működik, majd a képek aukcióra kerülnek.)

Varga Tímea

2 Comments

 1. Tragikusnak tartom magának a kérdésnek a felvetését is.

  Köszönjük szépen a numero egyes leckét relativizmusból, talán ha a következő részben lehetne bele egy kis szinkretizmust és egy csöpp modernizmust is adagolni.

  örülök, hogy megtudhattam, a cikk szerzője szerint nem létezik a Jó, a Szép és a Helyes.

  És hogy a csúnya a szép, és a beteg az egységes. Talán még egy kis abortusztabletta reklám kellene és kerek lenne a világ.

  Mondják! Maguknak az írásait senki nem olvassa el, mielőtt kikerülnek? Vagy az LMP-SZDSZ az olvasószerkesztőjük, esetleg a Kendermag Egyesület?

  Gratulálok! Remélem holnap találkozunk a szentmisén…! Kérem, hogy ötujjas-mintás nyakkendőben jöjjenek, vagy egy ilyen plakátot tartsanak a magasba, mint ami a cikk elején van, hogy jó messzire elkerülhessem önöket.

 2. Vagyis a betegeknek, a valamilyen deformációval élőknek egyszerűen nincsen helye a világban, mivel abnormális, hibás, torz mivoltukkal lerontják a teremtés perfektibilitását, és létezésükkel sátáni módon megcsúfolják a “Szépet és a Jót”, mint a teremtés vezérelvét képező abszolút értékeket? A hasznot nem termelő gyengék és betegek csak az erősektől, a tökéletesektől bitorolják el kártékony módon az őket megillető életteret és teremtett javakat? Az ilyen egyedeket ki kell talán iktatni a világból? A betegek, a fogyatékkal élők támogatása a drogos, dekadens liberálisok, esetleg a modernisták jellemhibája volna, mint a szabadkőművesek által elterjesztett szekuláris humanizmus eszméjének megnyilvánulása? Egyáltalán, mi köze van mindennek a politikához?

  Hogyan kell érteni tehát az előző hozzászólást? Az ilyesféle veretes, szigorú, igazhittől duzzadó, a “Hagyomány” fénye által gazdagon felékesített és a modern kor sátáni tévelygéseitől mentes bölcs gondolatokat az FSSPX szemináriumain lehet talán elsajátítani?

Minden vélemény számít!