Nemcsak a népmesékben menti meg az országot a legkisebb királyfi

Az egész ország gyászolta Kopp Máriát, aki számtalan kiemelkedő tudományos eredménye mellett a Három királyfi, Három királylány Mozgalom elindítója volt. Nem csoda, hogy sokan aggodalommal kérdezték, hogyan alakul majd e kezdeményezés sorsa. Skrabski Fruzsinával, Kopp Mária lányával erről beszélgettünk.

Édesanyádnak mi volt a célja a mozgalom elindításával?

A mozgalmat a szüleim találták ki még 2009-ben, és a férjem finanszírozta, pontosabban az ő cége: az ingatlan.com. A szüleim felmérése szerint a magyar fiatalok sokkal több gyereket szeretnének, mint amennyi megszületik, ezért kitalálták, hogy létrehoznak egy mozgalmat, ami segíti a kívánt, tervezett gyerekek megszületését. Kidolgoztak olyan ötleteket, adókat, támogatási rendszert, párkapcsolati tréningeket, ami bátoritja az olyan párokat, akik szeretnének gyereket, de anyagi, lelki okokból nem vállalják.

Hogyan lesz ezután?

Anyukám halála után úgy éreztem, hogy kezembe kell vennem a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom ügyét. Anyukám rengeteget foglalkozott vele, járta a médiumokat, szervezte a Népesedési Kerekasztalt, lobbizott a politikusoknál. Most sikerült újjászerveznünk magunkat. A vezető Székely András lett, anyukám közvetlen munkatársa, az aktuális menedzseri feladatokat egyik aktivistánk, Vigh József látja el, én pedig vállaltam, hogy a mozgalom PR-jével foglalkozom. Számítunk az eddig is sokat segítő aktivistákra, és szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának hozzánk és támogatnának minket.

Melyek az elmúlt időszak legnagyobb sikerei, eredményei?

Nagyon hatásosan működött a Népesedési Kerekasztal, melynek rengeteg javaslatát a kormány már beépítette a programjába: a családi adózás tervét is a kerekasztal dolgozta ki. Egyik leglátványosabb és sikeres programunk a babazászló népszerűsítése volt, amit sok kismama megkapott. A lényege, hogy ne csak a halálkor, hanem a születéskor is tegyünk ki zászlót a házakra. Június 27én mutatjuk be az Apafüzetet, amit a gyermeket váró apukáknak készítettünk. Ebben tanácsokat kapnak, hogy miként készüljenek a gyermekük születésére és mit kezdjenek egy újszülöttel. Ezt a füzetet majd a védőnők adják oda a várandós anyukáknak.

Hogyan látjátok a jövőt, vannak-e új tervek?

Rengeteg tervünk van. Most elsősorban a mozgalom pénzügyi hátterét kell megteremtenünk, ehhez szeretnénk támogatást szerezni. Szeretnénk mielőbb elindítani az internetes társkeresőnket is. Szeretnénk, ha országos mozgalom lennénk, és minél többen csatlakoznának hozzánk. Örülnénk, ha cégek, magánemberek támogatnának minket. Most például nagyon örülnénk egy grafikusnak és honlap szerkesztőnek, akik lelkesedésből segítenének nekünk, a mozgalomnak.

Pálfay Erzsébet

2 Comments

  1. Sok erőt, jó egészséget kívánok e nemes feladathoz!

    A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Népesedési Kerekasztal a legfontosabb nemzeti ügyet tűzte zászlajára.

    A jelenlegi demográfiai helyzetben rendkívül fontos a családok, párkapcsolatok és a gyermekvállalás támogatása.

    Kormányzati, média és társadalmi szinten egyaránt!

Minden vélemény számít!