Ötkarikás emlékek

A XXX. Nyári Olimpiai Játékokat összefoglaló fotókiállítás nyílt 2012. november 22-én a Magyar Nemzeti Múzeumban, Döntő pillanat címmel. A tárlat megnyításával egy időben az Ötkarikás magyarok című állandó kiállítás is értékes relikviákkal bővült.

Az elmúlt 112 évet feldolgozó kiállítás a kártyanaptárak, poszterek, újságcikkek, belépőkártyák, sporteszközök, ismert kabalafigurák segítségével repít minket vissza a különböző olimpiai helyszínekre, emléket állítva az adott korszak nagy magyar sikereinek. A vitrinek között barangolva megtekínthetjük többek között Hajós Alfréd, első magyar olimpiai bajnokunk sporttagsági igazolványát, az általa tervezett és jelenleg a nevét viselő margitszigeti sportuszoda tervrajzát, Zádor Ervin híres, a világsajtót bejáró portréját az ’56-os melbournei olimpia vízilabda mérkőzéséről, amit a szovjetek ellen vívtunk egy hónappal a forradalom leverése után. Az Aranycsapat, minden idők legjobb magyar labdarúgó-válogatottjának relikviái is helyet kaptak a csarnokban, a hagyományosan jól szereplő kajak-kenusokkal és úszókkal egyetemben.

A kiállítás színvonalát emeli, hogy a. Londoni olimpia legemlékezetesebb pillanatainak emléket állító teremben a XIV. nyári paralimpai játékok hősei is helyet kaptak. A képek amelett, hogy rendkívül megindítóak, jól példázzák az emberi kitartást és küzdeni akarást. A szervezők a kiállítást megelőzően licitet szerveztek egy ismert internetes aukciósportál segítségével, így talált új gazdára többek között Szilágyi Áron, a londoni olimpia első magyar aranyérmesének vívókesztyűje vagy Kozák Danuta szintén aranyat érő dressze.

A kiállítás bármely korosztálynak remek kikapcsolódást jelent és emelett próbára teszi az olimpiákkal és a magyarok sikereivel kapcsolatos tudásunkat. is. A belépjőjegyek árai is meglehetősen mérsékeltek. A tárlat 2013. január 31-ig tekinthető meg.

Hámori Olivér

Minden vélemény számít!