Boldog Harácsonyt!

November 23-án tartották az amerikaiak körében az oly népszerű Black Friday-t, ami a karácsonyi vásárlási őrűlet hivatalos megnyítójának tekinthető. A boltok és az online áruházak ilyenkor “soha” vissza nem térő akciókkal próbálják rávenni az embereket a vásárlásra.

Az emberek pedig vakon engedelmeskedve, sokszor a fizikai összetűzéseket sem nélkülözve próbálnak hozzájutni a jelentősen leértékelt, hőn áhított plazma TV-hez, különböző elektronikai kütyükhöz. Azonban nem csak amerikában jelent ekkora üzletet a Karácsony. A hires, brit Harrods áruház minden év júliusában nyítja meg szokásos évi karácsonyi vásárát. Az áruház szerint a korai kezdésre azért van szükség, mert az egyre nővekvő termékpaletta mellett a külföldi vásárlóerő is évről-évre nagybb.

Itthon szerencsére nem ilyen kétségbeejtő a helyzet, de tény, hogy novembertől a kirakatok, a hirdetések, ismerősök nap mint nap arra figyelmeztetnek: a karácsony közeledik. A reklámszövegek megtanítják, hogyan lepjük meg szeretteinket, hogyan használjuk fel kuponjainkat, hogyan szervezzük meg életünk legjobb téli kikapcsolódását. Ahogy az emberek a sötét, hideg napok beköszöntével védekezésűl magukra öltik téli a öltözetüket, a hipermarketek, bevásárlóközpontok is készülnek az évszaknak megfelelően – az égősorokkal, világító óriásplakátokkal, kivilágított karácsonyfákkal. A plázák általában hasonló trükökkel csalogatják be az embereket boltjaikba: meghoszabbított nyitvatartás, karácsonyi akció, ingyenes parkolás, családi programok. Az ilyen mesterkélt ünnepi hangulatban aztán nehéz megálljt parancsolni magunknak és gyorsan több tízezer forintos kiadásokkal találhatjuk szembe magunkat.

Az ember ilyenkor hajlamos meggondolatlan vásárlásokba is belemenni, hiszen sietni kell! Minden perc fontos, meg kell kaparintani az utolsó akciós darabot, ebben az évben igazi örömöt kell szerezni a családnak és ez csak ezzel az ajándékkal sikerülhet. Az év végi költekezésnek manapság a másik kedvelt módja a másodvirágzásukat élő karácsonyi vásárok. Az emberek lakóhelyükhöz közel, tereken, sétálóutcákon válogathatnak a piaci jelleggel berendezett ajándékstandok között. Az itt fellelhető portékák általában a kézműves ékszerek, gyertyák, kozmetikumok, lakásdekorációs eszközök, egyszerű használati tárgyak közül kerülnek ki. A vásárlók ilyenkor sokkal inkább úgy érzik, hogy elkerülik a plázákban való tülekedést és a szabadlevegőn, közösségben tudnak vásárolni. Az ilyen programok közepette aztán persze hamar megéhezik-megszomjazik az ember, és szívesen fogyasztja a feláras forralt bort, puncsos teát, sült kolbászt, kemencés lángost.

Azonban tényleg erről szól Jézus születésének ünnepe? Tényleg nem létezik boldog karácsony vásárlás nélkül?

Hámori Olivér

Minden vélemény számít!