Isten a börtönben

Különleges előadáson vehettem részt március 9-én az Akváriumban: a Balassagyarmati Fegyház és Börtön lakói adtak elő egy zenés, meseszerű történetet, mely Igazmondó Laci és testvérei kalandjait beszéli el árvaságra jutásuktól kezdve a bankrabláson, lebukáson, börtönön keresztül hőssé válásukig, majd szabadulásukig.

Teltházas előadás volt, de erre számítottak is a szervezők, hisz bár ingyenes volt, regisztrálni kellett előre. Amíg gyülekezett a kíváncsi közönség, a rabok zenéltek, énekeltek, rappeltek, táncoltak. Szövegeik sokszor a hitről szóltak: vallásos hitről vagy egyszerűen csak a jövőbe vetett hitről, reményről. Az előadók váratlanul jókedvűek, felszabadultak voltak, amin csak ámultunk.

Aztán elkezdődött az előadás, melyre másfél évet készültek Büky Dorka és Kóródi Mária vezetésével – a Feldmár Intézet szárnyai alatt. Jól megformált karakterek, vicces és szívbemarkoló jelenetek, sodró erejű dalbetétek, őszinte arcok – ezek jellemezték a szokatlan előadást. A darab eredetileg a fogvatartott rokonainak készült, amit karácsonykor be is mutattak nekik, végül azonban túlnőtt a börtönrácsok szabta kereteken, és eljutott hozzánk a budapesti Akváriumba, ahol tökéletesen megállta a helyét: fergeteges sikert aratott ugyanis.

Az előadást egy kb. egyórás kötetlen beszélgetés követte, melyben még jobban megismerhettük a résztvevőket, és ahol szóban is megfogalmazódott az, amit már a darab is közvetített, hogy Isten jelen van és reményt ad akár a börtönfalak közt is. Fantasztikus volt látni és érezni, hogy a legkiúttalanabbnak hitt helyzetben is van lehetősége az embernek a változásra.

Varga Tímea

Minden vélemény számít!