Társak vagyunk!

Az egyháznak van válasza a társadalmi kérdésekre és problémákra – erre kívánja felhívni a figyelmet az a nagyszabású jótékonysági rendezvény, melyet Budapesten, a Múzeumkertben tartanak szeptember végén a katolikus püspöki kar támogatásával.

Nemcsak egyházi dokumentumokban és a templom falai között fogalmazódnak meg a társadalom működésével, a közjóval kapcsolatos alapelvek, hanem a gyakorlati megvalósításban is hangsúlyos szerepet vállalnak a keresztények. Hazánkban is több ezer helyen folyik nap mint nap a csendes munka az embertársakért: rászorulókért, betegekért, idősekért, gyerekekért. A Katolikus Társadalmi Napok (a „Kattárs”) keretében ezt kívánják majd minden érdeklődő számára láthatóvá tenni, s egyúttal meghívni közös gondolkodásra, cselekvésre, jó hangulatú együttlétre. Ezért is lett a rendezvény jelmondata: „Társak vagyunk!”

A Katolikus Társadalmi Napok egyházi hátterét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága biztosítja, melyet Veres András püspök vezet. A bizottság a rendezvény szervezésével a keresztény vállalkozókat és üzletembereket tömörítő ÉrMe Üzleti Hálózatot bízta meg – melynek elnöke: Tóth József -, a program szellemi tartalmát pedig a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola „Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban” című képzésének szervezői adják, Baritz Sarolta Laura domonkos nővér vezetésével.

A Kattárs fő céljai közé tartozik a társadalom érdekében dolgozó katolikus intézmények, civil szervezetek bemutatása; közülük néhány tucatnyival – mint „az egyház arcaival” – a Nemzeti Múzeum kertjében felállított sátrakban ismerkedhetnek meg, léphetnek kapcsolatba az érdeklődők. A szervezők további célja, hogy a Magyar Katolikus Egyház hasonló jellegű kezdeményezéseiről, az általuk végzett munkáról minél átfogóbb képet adjon (azokról is, amelyek személyesen itt nem képviseltetik magukat). A rendezvény így ösztönzést adhat mindazoknak, akikben felvetődik a kérdés: „Mit tehetnék én magam a társadalmi bajok orvoslásáért? Hová fordulhatok, kikhez csatlakozhatok, ha látom a problémákat, de egyedül nem találom a megoldást?”

Az egyház sokrétű szociális, nevelési, egészségügyi, családgondozási, környezetvédelmi, gazdasági, tudományos stb. tevékenységének bemutatása mellett komoly és szórakoztató programok sorával – előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, szakmai konferenciával, kis és nagy koncertekkel, játékokkal – várja az érdeklődőket a Kattárs. Összességében tehát tartalmas, kellemes időtöltésre, jó értelemben vett fesztiválhangulatra számíthatnak a résztvevők.

A budapesti Katolikus Társadalmi Napok előzménye az 1904-től Európa nagyvárosaiban (például Brüsszelben, Pozsonyban, valamint Franciaországban szinte évente) az egyház szervezetei által megrendezett „Társadalmi Hét” tradíciója, melynek fő célja az egyház szociális tevékenységének, az egyházi és világi szociális szervezetek kapcsolatának bemutatása. A Kattárs ezek mellett a 2007. évi Városmissziót is követendő példának tartja annyiban, hogy az utcán, kötetlen formában kíván megszólítani minden jó szándékú embert; azokat is, akik nem tartoznak az egyházhoz.

Minden vélemény számít!