Van Gogh kiállítások

Aki sokáig nézi a dolgokat, érettebb lesz, és mélyebben lát – mondja Van Gogh, és ő csak tudja.

Alaposan megnézte a csillagokat, hogy ráfesthesse őket éjszakai képeire, a hullámzó provance-i hegyeket, és gabonaföldeket, folyókat, fákat, hogy megjeleníthesse őket pompázatos tájképein; a virágokat, különösen a napraforgókat, mert azok sárgák, mint a nap, és azt annyira szerette; a lüktető párizsi utcákat, az embereket, az emberek arcát, önmagát és az elmegyógyintézet magányos folyosóját. Képeit csodálva mi is részesei lehetünk szenvedélyes életének, gyötrelmeinek és reményeinek, festés- és életmámorának. Most különösen, amikor Budapesten két Van Gogh kiállítás is hív egyszerre, és mindkettő igyekszik kilépni a hagyományos tárlat keretei közül, hogy még erősebben tudjon ránk hatni a festő világa.

A Vincent Van Gogh álmai című kiállításnak a Vam Design Center ad otthont a Király utcában, ahol a boltíves alagsori folyosókon a 200 leghíresebb képét láthatjuk digitálisan felújítva; elfüggönyözött kis szegletekben pedig, miután felvettük a speciális szemüveget, mint a térbeli mesekönyv papírsíkjai, úgy jelenik meg előttünk pl. a szirmát hullató mandulafa (Mandulavirágzás), vagy a családi vacsora a gőzölgő étellel (Krumplievők), és a teljesebb illúzió kedvéért a látványhoz hanghatások is kapcsolódnak. Ez a kiállítás november 30-ig tekinthető meg.

A másik lehetőség Van Gogh kedvelőinek az év végéig nyitva tartó Van Gogh Alive a Váci1 Palotában. Itt a zeneszerető látogató már a jegyvásárlás közben elvarázsolódik, hallván a zenét, mely a kiállítást, vagy inkább falakra vetítést kíséri. A két-három besötétített terem falain folyamatosan úsznak be és ki a képek, mellettük pedig a festő gondolatait olvashatjuk. A zene, és a minket akár négy oldalról körülvevő képek pillanatok alatt magukkal ragadnak bennünket. Belemerülhetünk a képek, zenék, gondolatok világába egy kereveten ülve, vagy sétálhatunk is, mert nem minden zugban (és nem minden zugból) ugyanaz a látvány. A képek és zenék hatása alatt lassan mi is érezzük, amit Van Gogh: inkább haljak meg a szenvedélytől, mint az unalomtól.

Egy biztos: nem szabadulunk hamar ebből a különös világból. Hangulata elkísér minket jó darabig.És ha valakinek nincs kedve kifizetni mindkét kiállítás borsos árát, akkor egyértelműen ez utóbbit javaslom: lenyűgöző élmény kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Varga Tímea

 

Minden vélemény számít!