Bepillantást nyert Isten titkaiba

marst110_mediumÉrzékeny, beteges kislány, aki különös dolgokat tesz és mond. Zavarba ejti, megdöbbenti, megijeszti családját, környezetét. Olyan dolgokat lát és tapasztal, amiket senki más: látja a kisborjút az anyja hasában, tudja, hogy hol lesznek rajta a foltok; és elsőként „értesül” szolgálójuk elhalt terhességéről is – hisz azt is látja. Először föl sem méri különleges helyzetét, csak az értetlenséget, az ijedelmet tapasztalja édesanyja részéről, aki szörnyű hallgatást parancsol neki. Azért szörnyű ez a hallgatás, mert vannak csodálatos élményei is: olykor látja az „Eleven Fényt”, ami mindig határtalan boldogsággal, és különös bölcsességgel tölti el. De ezeket magában kell tartania.

A XI. században járunk a rajnavidéki Bermersheimben. A kislány, akiről Anne Lise Marstrand-Jørgensen lebilincselő regénye szól, az azóta boldoggá avatott misztikus, Hildegard von Bingen.

A kislányt, különleges képességeire való tekintettel szülei kolostorba küldik, ahol rövid idő után otthon érzi magát, ám ez nem jelenti azt, hogy szófogadó gyermek, majd szófogadó apáca lesz belőle. Mivel életére legnagyobb hatással Istennel való találkozásai vannak – melyek után többnyire súlyosan meg is betegszik -, szerzetesnővér létére szokatlan határozottságra tesz szert, így számos esetben szembe kerül elöljáróival. Azonban a fontos, látomásival kapcsolatos kérdésekben, vitákban mindig ő győz, nem is lehet ez másképp, hisz Hildegard a könyv szerint Isten szócsöve.

A regényből megismerjük Hildegardot, az esendő embert is – az írónő elképzelése szerint. Megismerjük kötődéseit, melyek ellen hiába hadakozik: mély lelki társa lesz Volmár, a szerzetes, akitől az orvoslás tudományát sajátítja el, és aki mindig mellette áll, ha látomásaival kapcsolatban konfliktusa támad feletteseivel, és aki így fokozatosan tanárból tanítvánnyá lesz mellette. És megismerjük Richardist, a fiatal szerzetesnővért, akinek anyja helyett anyja lesz, és aki lánya helyett lánya lesz. Hildegard küzd ezekkel a kötődésekkel, hisz egyedül Istené akar lenni, de számunkra pont e kötődések miatt válik elérhetővé, szerethetővé a személye.

A regény első kötete addig a pillanatig visz el minket, míg Clairvaux-i Szent Bernát, a kor másik jelentős szentje hathatós segítségével Hildegard végre megkapja a pápai engedélyt, hogy kilépjen a világba, és elmondhassa mindenkinek, mit üzen általa Isten. Kíváncsian várjuk a II. kötetet, melyet következő őszre ígér a Typotex Kiadó.

(Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Hildegard I.
Fordította: Soós Anita – Tipotex Kiadó – 2015
431 oldal, 3500 Ft)

Varga Tímea

Minden vélemény számít!