Indiántánc Jézusnak

igen_indian2

Narancssárga suhogó brokát, súlyos arany öv, nyaklánc és karperec, két sor csengettyű a bokán, mely minden mozdulatra megszólal, a kicsikre halkan, finoman, az erőteljesebbekre hangosan. Kiszámított, precíz mozdulatok, még az arc legapróbb rezdülése sem véletlenszerű, az ujjak legutolsó perce is meghatározott helyén van minden pillanatban. Az indiai táncos nem más, mint egy jezsuita szerzetes, a Keralából származó George Saju, aki a hagyományos dél-indiai bharatanatyam templomi tánc elemeivel jeleníti meg a krisztusi üzenetet, az Örömhírt.

A helyszín pedig nem valami alternatív művészeti kuckó, hanem a Párbeszéd Háza, ahol mintegy száz érdeklődő nézte és hallgatta október 25-én Saju atya lenyűgöző táncait, és hozzá fűződő magyarázatait.

A fiatal szerzetes arca, szeme, számunkra szokatlan módon ki volt festve, ami a mi kultúránkból nézve nőiességet kölcsönzött az előadónak. Ezt a hatást az érzelmek kifejezésének szokatlan intenzitása (különösen az arcjáték) tovább erősítette. Így a táncos személye, személyessége bizonyos mértékben háttérbe szorult. El se tudom képzelni, milyen lehet hétköznapi viseletben, arcfestés – azaz maszk – nélkül a Loyola Cafe-ban beszélgetni vele. Az egész azt az élményt adta a nézőnek, hogy nem csupán egy ember vallásos élményeit látjuk a táncban megelevenedni, hanem örök érvényű igazságok jelennek meg előttünk – olyan formában, ahogyan nem vagyunk hozzászokva. Ugyanakkor azok, akik jól látták tánc közben az atya arcát, érezhették istenközelségét, és az ebből fakadó sugárzó, felszabadult örömét.

George Saju indiai születésű, ma is Indiában él, de emellett egy kétezer éve keresztény hitre tért család gyermeke. Így mindkét kultúrában, mindkét gondolkodásmódban otthonos. Koreográfiáiban a hagyományos indiai tánc kellékeit használja, ahol minden mozdulatnak megvan a maga értelme, jelentése, ugyanakkor, a keresztény tartalmak kifejezésére új mozdulatokkal gazdagította az atya ezt a már kétezer éve írásban rögzített eszköztárat, amiből egy gyönyörű, harmonikus táncnyelv született, mely sokat adhat az indiai és a nyugati keresztényeknek egyaránt. Magával ragadó előadását, magával sodró hitét remélem láthatjuk, érezhetjük még!

Varga Tímea

(fotó: Magyar Kurír)

Minden vélemény számít!