2011. július 5.

Dalszöveg-inkvizítor: Minden, mi él

[3. rész]

 

A Minden, mi él alapvetően prozódiai problémák miatt került ízlésrendőrségünk látóterébe, de más problémák is vannak a dallal.

R.: Minden mi él csak téged hirdet,
Minden dicsér, mert mind a műved.
Azzal hogy él ezt zengi Néked:
Dicsérlek én, dicsérlek Téged!.

Dicsér az ég, nap, hold és csillagok,
Fény és sötét, nap, éj és hajnalok.
Dicsér a szél, felhő és hóvihar,
A víz, s a tűz megannyi tiszta dallal.

R.

Dicsér a föld, dicséri szent Neved,
Mint jó anyánk, táplál, s ad eledelt.
Virág, gyümölcs, zöld fű, fa, hegyvidék,
Tó és folyó, síkság és büszke bérc.

R.

A nagy világ létével énekel,
szavunkra vár, hogy hozzád megtérjen,
Dicsérjük hát, Királyunk nagy nevét,
Zenged velünk: "Nagy Isten, áldott légy!".

R.:Minden mi él csak téged hirdet,
Minden dicsér, mert mind a műved.
Azzal hogy él ezt zengi Néked:
Dicsérlek én, dicsérlek Téged!.
Dicsérlek én..

A „táplál s ad eledelt" részlet arra emlékeztet minket, amikor az ABBA Money-jának refrénjét nevelő célzattal Galla Miklósék péz-péz-péz-péz-péz-péznek fordították. No jó, ne legyünk szigorúak: a szótagok rövidségére és hosszúságára figyeltek a szerzők, de valahogy mégis az az érzése az embernek, hogy hadarnia kell a sok mássalhangzó miatt: kissé túlzsúfolt a dal szövege.

A szigorúak és szemellenzősek szeretnénk lenni, akkor - talán tévesen - még akár panteizmussal is meggyanúsíthatnánk a szerzőket, de ma jó napunk van, úgyhogy ettől eltekintünk. Meg hát, valószínű nem lenne igazunk (pedig a tápláló földanyás részre rá lehetne fogni, hogy panteista).

Óvodás dalocskának azért elmegy, bár a katolikus egyetem esztétika tanszékén valószínű pusztítani lehetne az ilyen és ehhez hasonló énekekkel.

Bernard Gui & Bellarmini

Hozzászólások

fb 2011. július 5. 18:20:48

Tessék a dalt a műfajon (gyerekdal) belül vizsgálni. A megbocsátható hibáktól eltekintve, nemhogy inkvizíciós tiltást nem érdemel, hanem kifejezetten jó példaként lehet felhozni. A prozódia többnyire rendben van (ha nem kapkodják el), a hangterjedelem ideális, a mondanivaló is jó (a teremtett világ a létével hirdeti Isten dicsőségét), a dallam megjegyezhető, gyerekek által énekelhető. A földanyázás nem jogos, panteizmusnak pedig nyoma sincs, a föld valóban úgy táplál, mint édesanyánk. Ez nem azt jelenti, hogy a föld az anyánk, pláne nem az istenünk. (Az a "Fivérem nap... mert Isten része minden teremtmény")

nikodémus 2011. július 5. 22:31:37

fb-nél a pont. Olyannyira rendben van a dal, hogy a gyerekdalok közül - ismerőseim a megmondhatói, eléggé háklis vagyok rájuk - ezt az egyet vagyok hajlandó elénekelni, semmi mást. Csak annyit pontosítanék, hogy a Fivérem Nap inkriminált sora: "mert Isten MŰVE minden teremtmény" (így tanulta meg mindenki sárga könyvből is) - és így már ott sem áll a panteista hasonlat.

Szóval újabb céltévesztés a választást illetően, a hangvételről meg ne is beszéljünk. Nem érzik kínosnak a sorozatot a kedves szerzők?

nikodémus 2011. július 5. 22:40:15

Néhány tipp, aminek valóban utána lehetne nézni:

Jöjj, Szentlélek, jöjj közénk (K 259) - az 1. versszak értelemzavaró.
Test és vér (K 209) - a szöveget végigolvasva csak úgy burjánzanak a "református-gyanús" + a kereszténységtől idegen, a keleti gondolkodásra utaló sorok.
Szeretem örökké (K 170) - a legrosszabb Hozsanna-szövegek egyenesfolytatása, különös tekintettel a 2. versszak giccseire.

És van még bőven, csak keresgélni és gondolkodni kéne.

(K = "Kék könyv", alias Énekelj az Úrnak!, Bencés kiadó, 1999)

A.N.H. 2011. július 6. 8:29:55

„A nagy világ létével énekel,
szavunkra vár, hogy hozzád megtérjen," - nem tudom, engem úgy neveltek, hogy még gyerekeknek sem szabad ostobaságot tanítani. Mindenesetre én úgy olvastam Pálnál, hogy a teremtett világ nyög és sóhajtozik... Ha viszont énekel, akkor kicsit sem akar megtérni. És itt vagyunk megint, ahonnan elindultunk: a valóságnak fittyet hányó műkeresztény ömlengés. Jelentkezzen már az az ember, aki tomboló hóviharban nagy lelkesen dicsérte az Istent, és nem a puszta túléléssel volt elfoglalva. Egyébként ezt a dalt mi a táborainkban reggae-ben szoktuk énekelni, amitől annyira megbolondul a prozódia, hogy a gyerekek még véletlenül se gondolnak bele a szövegbe. És pont ez a cél.

fb 2011. július 6. 10:59:00

A.N.H., ezt a megtérős szöveget nem tudom honnan szedték az inkvizítorok, lehet, hogy valami tipikus (állandóan megtérni akaró) protestáns daloskönyvből, ahol nem vették a fáradságot, hogy megértsék a szöveget, ami úgy van, hogy "hangja dal legyen" - a fák nem tudnak énekelni, mi tudunk helyette. A húsvéti öröm kiáradt az egész földre, a nagyvilág örvendezve ujjong. Nem csak sóhajtozik, hanem ujjong is.

A.N.H. 2011. július 6. 17:06:38

fb: ez így még mindig elég kínos. Tegyük fel, hogy a nagyvilág önmagában tanúskodik Isten elképesztő hozzáértéséről, már tudniillik, ahogy megalkotta. Ez esetben el lehet fogadni, hogy létével énekel, pontosabban inkább dudorászik, mert a mi hangunk hiányzik még, hogy egy egész dallá álljon össze. Nem találod képtelenül nyakatekertnek ezt a megfogalmazást egy gyermekdal szövegéhez? Szerinted az elfogadható, hogy mielőtt a gyerekekkel elénekelnétek, fél órát kell magyarázni, hogy miről szól? És a másik: a "néked". Mint amikor valaki a körmét végighúzza a táblán. Számomra elviselhetetlenül és fölöslegesen archaizáló, sikítani tudnék tőle.

fb 2011. július 7. 0:23:05

A.N.H.: Én ezzel a dallal szoktam megvilágítani a gyerekeknek, miért kirándulunk. Megértik. "Nékem" ügyben meg olvass több verset (nem régit, újat, Zelk, Weöres, Kányádi), akkor megszokod.

A.N.H. 2011. július 7. 13:08:37

fb: „Én ezzel a dallal szoktam megvilágítani a gyerekeknek, miért kirándulunk" - engedd meg, hogy ezt az amúgy ájtatos, és helyes szülői magatartást tükröző mondatodat szeretettel, de becsületesen üres dumának minősítsem. Igen, nagyon szép a felhő, de amikor a hegyen meglep, hogy az orrodig sem látsz, az Istendicséreted hamar hamissá válik. Ugyanígy a hóvihar, amikor utána amputálni kell a fél lábad, a víz, amikor a tetőn csorog befelé, a tűz, amikor emészti a lakásodat, a szél, amikor lefordítja a tetőt a házadról, a föld, amikor megrendül alattad, ha ki tudod mondani őszintén, szívből, hogy nagy Isten áldott légy...

fb 2011. július 7. 13:44:58

A.N.H. Nehéz mindenért hálát adni. A szépért könnyű. A gyerekeknek elég ennyi.

A.N.H. 2011. július 7. 15:00:02

fb: Készséggel elismerem, hogy a gyerekek képesek öszintén énekelni ezt a dalt. Viszont hogy nekik elég-e az, hogy a szépért adjanak hálát, már más kérdés, és már egy teljesen másik vita. De azért, ha belegondolsz, a legősibb, ha szabad így fogalmaznom: a legautentikusabb gyerekversek általában erőszakosak (pl. csiga-biga told ki szarvadat), nem idegen tőlük a gyilkolás, a csonkítás, vagy mélyen és szemérmetlenül pornográf tartalmúak. Vagyis éppen nem az élet szép mozzanatait beszélik ki. Mert nem arra van szükségük. A hétfejű sárkányt mindig meg kell ölni, és kifejezetten romboló hatású, ha a hős ehelyett összebarátkozik vele. Ugyanezért nem vagyok meggyőződve arról, hogy a gyerekeknek szükségük van erre a dalra.

aszat 2011. július 9. 11:39:24

A Teremtő megismerhető alkotásaiból, lásd I.VZS. Érdemes értő emberrel szétnézni erdőn és mezőn, fölfedezni a csodák végtelen sorát, még az urbanizált, tönkretett környezetben is. Igen, a világ énekel, méghozzá csodaszép dallamokat a Teremtőről:)

zeugma 2011. augusztus 11. 7:47:59

Sokan a kelleténél jobban megijedtek ettől a földanyás áthallástól, és cselekedtek - mármint hogy átírták a dalt. Egy protestáns énekeskönyvben ilyen szöveggel találtam meg:
"Dicsér a föld, dicséri szent neved.
Mint jó Atyánk, táplálsz s adsz eledelt.
Virág, gyümölcs, zöld fű, fa, hegyvidék..."
Azon kívül, hogy nem nagyon van értelme a versszaknak a közbeszúrt mondattal, kimondani is művészet lehet, ha pörgősebbre veszik az éneklést. :-)

A harmadik versszakot viszont a cikkíró is valami ilyen átköltő énekeskönyvből másolhatta, mert négyből három sora téves. A közismert változat így szól:
"A nagyvilág létével énekel,
szavunkra vár, hogy hangja dal legyen.
Zúgjuk tehát ég és föld énekét,
zengjük velük: nagy Isten, áldott légy!"
Így a mondandója is egyértelmű: a természet a létével és a szépségével dicséri Istent, az emberek pedig a hangjukkal (jelen esetben értelemszerűen az énekükkel) kapcsolódnak ehhez. Szerintem gyerekdal szintjén teljesen OK.

Kriszta 2011. augusztus 12. 21:53:23

Vajon ez a sok ízléscsősz, aki itt vitatkozik, vigyáz a természetre? Mert a dal elsősorban arra lenne hivatott nevelni. Vagy vita közben gátlástalanul szaporodik, autózik, légkondizik stb. stb., hogy minél több természeti, és "természeti" (valójában emberek okozta) katasztrófa árnyalja a dalocska együgyű természet-imádatát? Vajon a Jóistent dícsérik a földrengések, hurrikánok, a rágcsálók és rovar-kártevők elszaporodása stb. is? A Teremtőre kellene hallgatni, amihez a Bibliánál is sokkal többet kellene ökológiát tanulmányozni. Egyből kiderülne, hogy az ember mértéktelen elszaporodása a Teremtő elleni legfőbb bűn.

zeugma 2011. augusztus 13. 17:41:35

Kriszta: Hát igen, a legjobb környezetvédelem az, ha az emberi faj minél lelkesebben irtja saját magát. Ettől még a földrengések is sebtiben megszűnnek, jelezvén azt, hogy a Teremtő mennyire elégedett. Éljen a háború és az abortusz, a természet két legjobb barátja!

peti 2011. augusztus 18. 19:28:30

Kedves zeguma!
Szívemből szóltál!!!

bozon 2011. szeptember 8. 14:21:21

Az, hogy a "táplál, s ad eledelt" résznél ügyeltek a szótagok hosszúságára, nem igaz. Az első szótag szövegileg hosszú, dallamilag rövid (persze lehet hosszú szótaggal is énelekni, de úgy meg ritmusra nem jön ki). Az "eledelt" sem kóser.
Úgy, hogy "talál, s ad éledelt", prozódiailag pont jó. :-)

cantusmagister 2011. december 23. 2:15:36

Az "Igenesek" a minap kilőttek engem! Ugyanis van egy gyengém! Minden véleményemet csak addig vagyok hajlandó fenntartani, amíg ÉSZÉRVVEL be nem bizonyítja valaki, hogy tévedek. Márpedig errar humanum est, főleg ami a részleteket illet! Ez van! Ha valakit ál-intrikámmal sikerül felidegelnem, és pulykahangokat csalok ki belőle, akkor az azt jelenti, hogy nincs észérve ellenem, hiszen ki más indulatoskodhat, mint akinek nincs észérve.

A környezetetikus barátunknak szeretnék üzenni, mivel én is hozzá hasonlóképp piszlicsáréskodásnak láttam a dalszöveg-vitát.

Neki mondom tehát, mint gimnáziumi ének-zene-filozófia tanár:
(vagyis ha valakinek van kedve hozzá, szakmaiságomat is figyelembe veheti, de ha csak zavarja, felejtsen el, mint "szakembert")

1. Ha egy dal nyelvileg és/vagy tartalmilag és/vagy zeneileg helytelen: (i) a szakemberek be azonosítják a hibákat, (ii) ha nem szakemberek hallgatják, és nem tudják beazonosítani a szakmai hibákat, akkor csak annyit éreznek, hogy valamiért fesztültek. A feszültség forrására gyakran nem jön rá az, aki rossz dalt/zenét/verset hallgat ! (Vö.: a zene fiziológiai és neurológiai hatásai)

2. Az egyházi dalocskáinknak soha sem lesz olyan varázslatos telemarketing háttere, mint a világi slágereknek, amelyeket akkor is képesek lenyomni a tömeg torkán, ha hányingert keltenek! Tudod: a techno meg az egyéb valóságszürkítő kultúrszmog alapanyag!

3. Ahhoz, hogy egyházi dalocskáink elérjék céljukat, hogy az embereket megszólítsák, - avagy ki-szólítsák a konzumizmusból - egyetlen esélyünk van: HA SZAKMAILAG a lehető legharmónikusabb dalokat engedünk ki kezünk közül!!!

4. A teremtésvédelem ügye roppant fontos, és szép dolog, hogy e dalocska erre neveli a gyerekeket! De ha rászoknánk a szakmai precizitásra a dalírások során (nem az intuitív kreativitás rovására), akkor talán több hatással lennének, több emberhez eljutna, nem utolsó sorban a történelemre leginlább hatást gyakorló ÉRTELMISÉGIEKHEZ is.

5. Ha valamit (ha úgy vtetszik: azon a valamin keresztül VALAKIT) adni szeretnénk ennek az önpusztító, nejlonzacskós, késelős, abortuszos, túlnépesedett...stb világnak ("sót", "világosságot"...stb.), akkor annak a valaminek nagyon összhangban kell lennie a TARTALMÁNAK és a FORMÁJÁNAK!

6. Ez a fórum - ha jól értem - a tartalom és a forma összhangját hivatott elősegíteni a dalok terén.

7. A dalok - mint kétszeres üzenetek - nagyon fontosak az evangelizásában.

8. A dalszöveginkvizítorok élelátása tehát a evangélium átadásához létfontosságú csatorna, a dal minőségére vigyáznak, így végsősoron NAGYON IS HOZZÁJÁRULNAK a kereszténység üzenetének feléfoghatóságához,

9. Így a dalszöveginkvizíció bizony bizony szinte nélkülözhetetlen a teremtésvédelemről szóló katolikus dalocskák esetében is, vagyis a teremtésvédelem ügyének segítésében is!!!!!!!!!

(10.) Akinek nem fontos, hogy ezek a dalocskák minél több befogadó szívre találjanak, vagyis akinek bűven elég, hogy hozzá eljutott a dal üzenete, a többi meg (pl. aki per pillanat ismerkedik valláésunkkal) le van ......., AKKOR ANNAK MEGSÉRTŐDNI KÖTELEZŐ!

cantusmagister 2011. december 23. 2:16:16

JAV. errare humanum est

cantusmagister 2011. december 23. 2:19:41

8. jav: éleslátása; felfoghatóságához

cantusmagister 2012. január 8. 4:05:31

Föltétlenül olvassátok el az IGEN egyik frontemberének: A.N.H. -nak a Tüzed Uram Jézus dalszövegkritikához írt argó kommentjét!

cantusmagister 2013. december 2. 22:44:07

Töröljétek ki a sok zagyvaságot, amit majd' két éve írtam ide. üdv.: cantusmagister

zyt123 2015. július 22. 4:42:31

marc jacobs handbags, http://www.marcjacobsonsale.com/

mcm handbags, http://www.mcm-bags.net/

mcm world wide, http://www.mcmhandbags.com.co/

michael kors outlet online, http://www.michaelkors.so/

michael kors purses, http://www.michael--kors.us.com/

michael kors outlet, http://www.michaelkorsbags.us.org/

michael kors handbags, http://www.michaelkorshandbags.org.uk/

michael kors handbags clearance, http://www.michael-kors-handbags.us.com/

michael kors clearance, http://www.michaelkorsoutlet.ar.com/

michael kors outlet online sale, http://www.michael-kors-outlet.us.org/

michael kors outlet online sale, http://www.michaelkorsoutlet-online.ar.com/

michael kors, http://www.michael-kors-outlet-online.us.org/

michael kors outlet online sale, http://www.michaelkorsoutletonline-sale.us.com/

michael kors handbags, http://www.michaelkors-uk.org.uk/

montblanc, http://www.montblanc--pens.net/

new balance outlet, http://www.newbalance-outlet.org/

nike air max 2015, http://www.nike-air-max.us/

nike outlet store, http://www.nikefactory.org/

free run, http://www.nikefree5.net/

free running, http://www.nikefree-run.net/

free run, http://www.nikefree-run.org.uk/

nike air jordan, http://www.jordanrelease-dates.net/

nike mercurial, http://www.nikemercurial.net/

roshe runs, http://www.nikerosherun.us/

nike shoes, http://www.nikestore.us/

the north face, http://www.northface.us.org/

north face outlet, http://www.northfaceoutlet.com.co/

oakley store, http://www.oakleyoutlet.us.org/

oakley sunglasses cheap, http://www.oakleysunglasses.gr.com/

oakley sunglasses, http://www.oakleysunglassescheap.in.net/

oakley prescription, http://www.oakleysunglassesoutlet.com.co/

replica watches, http://www.omegawatches.us.com/

pandora bracelet, http://www.pandora-charms.org.uk/

pandora bracelet, http://www.pandorajewelry.com.co/

polo ralph lauren, http://www.polo-outlets.com/

prada sunglasses, http://www.pradahandbags.net.co/

prada sunglasses, http://www.pradahandbags.com.co/

prada outlet, http://www.pradashoes.com.co/

polo ralph lauren, http://www.ralph-lauren.org.uk/

polo ralph lauren outlet, http://www.ralphlaurenoutlet.us.com/

ralph lauren uk, http://www.ralphlauren-outlet.org.uk/

polo ralph lauren outlet, http://www.ralphlaurenoutletonline.com.co/

ralph lauren outlet, http://www.ralphlaurenoutletonline.in.net/

polo outlet online, http://www.ralphlaurenpolo.in.net/

ray ban outlet, http://www.ray-ban-outlet.us.com/

ray ban sunglasses, http://www.raybans.us.org/

ray bans, http://www.rayban-sunglasses.org.uk/

ray-ban sunglasses, http://www.rayban-sunglasses.us.org/

ray ban outlet, http://www.raybansunglassesoutlet.net.co/

ray ban outlet, http://www.raybanwayfarer.in.net/

replica louis vuitton, http://www.replicahandbags.com.co/

rolex watches for sale, http://www.replica-watches.us.com/

jordan 11, http://www.retro-jordans.com/

replica watches, http://www.rolex-watches.me.uk/

nike roshe, http://www.rosherun.org.uk/

nike roshe, http://www.rosheruns.us/

ferragamo outlet, http://www.salvatoreferragamo.in.net/

soccer shoes, http://www.soccer-shoes.org/

softball bats, http://www.softball-bats.us/

supra shoes, http://www.suprashoe.net/

burberry outlet online, http://burberry.outletnow.net/

louboutin outlet, http://christian.louboutin-outlet.net/

tory burch outlet, http://toryburch.salesandals.net/

abercrombie fitch, http://www.abercrombieand-fitch.com.co/

abercrombie and fitch, http://www.abercrombiefitch.us.com/

abercrombie kids, http://www.abercrombie-kids.us.com/

nike huarache, http://www.air-huarache.co.uk/

air jordan shoes, http://www.airjordans.us/

air jordan retro, http://www.airjordanshoes2015.com/

air max, http://www.airmax-2015.org/

air max 90, http://www.airmax-90.org/

babyliss pro, http://www.babyliss-pro.net/

basketball shoes, http://www.basketballshoes.com.co/

beats by dre outlet online, http://www.beatsbydrdre.co.com/

beats audio, http://www.beatsbydre.com.co/

monster headphones outlet, http://www.beats-by-dre.com.co/

dre beats, http://www.beatsheadphones.in.net/

bottega, http://www.bottega.us/

burberry outlet, http://www.burberryhandbags.net.co/

burberry outlet online, http://www.outlet-burberry.in.net/

burberry, http://www.burberryoutlet.org.uk/

burberry outlet, http://www.burberry-outletonline.com.co/

burberry outlet online, http://www.burberryoutlet-online.in.net/

calvin kleins sale, http://www.calvinklein.co.com/

celine bags, http://www.celinebags.org/

chanel handbags, http://www.chanelhandbags.net.in/

baseball bats, http://www.cheap-baseballbats.net/

louboutin shoes, http://www.christianlouboutinshoes.ar.com/

nba jerseys, http://www.cheap-jerseys.us.org/

air jordan, http://www.cheap-jordans.net/

michaelkors.com, http://www.cheapmichaelkors.us.org/

nike outlet store, http://www.cheap-nikeshoes.net/

oakley outlet, http://www.cheapoakley.us.org/

oakley, http://www.cheapoakleysunglasses.ar.com/

oakley vault, http://www.cheap-oakleysunglasses.in.net/

ray ban sunglasses outlet, http://www.cheaprayban.com.co/

cheap shoes, http://www.cheapshoes.com.co/

uggs on sale, http://www.cheapuggboots.eu.com/

flat iron, http://www.chiflatiron.net.co/

christian louboutin, http://www.christian--louboutin.in.net/

louboutin, http://www.christianlouboutin.org.uk/

louboutin shoes, http://www.christianlouboutinshoes.jp.net/

coach outlet store, http://www.coachfactory-outlet.co.com/

coach factory online, http://www.coachfactoryoutletonline.co.com/

coach usa, http://www.coach-handbags.com.co/

coach outlet store online, http://www.coachoutlet-online.com.co/

coach clearance, http://www.coachoutletstore.net.co/

coach outlet store, http://www.coachoutletstore-online.com.co/

chanel outlet, http://www.coco-chanelbags.com.co/

converse shoes, http://www.converse.net.co/

hermes handbags, http://www.designerhandbagsoutlet.com.co/

cheap glasses, http://www.eyeglassesonline.us.org/

sunglasses for women, http://www.eyeglassframes.us.org/

hollister clothes, http://www.fashion-clothing.us.com/

ferragamo outlet, http://www.ferragamo.com.co/

salvatore ferragamo outlet, http://www.ferragamoshoes.net/

hair straightener, http://www.ghdhairstraightener.com.co/

gucci sale, http://www.gucci.me.uk/

gucci belt, http://www.guccihandbags.net.co/

gucci handbags, http://www.gucci-outlet.in.net/

gucci belt, http://www.gucci--outlet.com.co/

gucci shoes outlet, http://www.guccishoes.net.co/

gucci outlet, http://www.guccishoes.us.org/

hermes birkin bag, http://www.hermes.club/

hermes birkin, http://www.hermesbirkin.biz/

hermes bags, http://www.hermesoutlet.top/

hollister kids, http://www.hollister.us.org/

hollister, http://www.hollisterclothing-store.in.net/

insanity workout calendar, http://www.insanityworkout.net.co/

iphone 4s cases, http://www.iphone-cases.us/

jimmy choo, http://www.jimmychoo.net.co/

jordan retro, http://www.jordanretro.org/

jordan shoes, http://www.jordan-shoes.com.co/

juicy couture outlet, http://www.juicycouture.com.co/

juicy couture handbags, http://www.juicycoutureoutlet.net.co/

kate spade, http://www.kate-spade.com.co/

kate spade handbags, http://www.katespade-outlet.com.co/

kate spade outlet online, http://www.kate-spades.com/

longchamp, http://www.longchamp.us.org/

longchamp handbags, http://www.longchamp.com.co/

louboutin, http://www.louboutin.jp.net/

louis vuitton canada, http://www.louis-vuittoncanada.ca/

louis vuitton bags, http://www.louisvuitton.jp.net/

louis vuitton, http://www.louis--vuitton.org.uk/

louis vuitton handbags, http://www.louisvuitton.so/

louis vuitton, http://www.louisvuittonas.com/

louis vuitton outlet online, http://www.louisvuitton-outlet.com.co/

louis vuitton outlet, http://www.louisvuitton-outlets.us/

swarovski outlet, http://www.swarovskicrystal.com.co/

swarovski outlet, http://www.swarovskijewelry.com.co/

swarovski, http://www.swarovski-uk.org.uk/

north face outlet online, http://www.the-northface.com.co/

the north face outlet, http://www.the-northface.in.net/

north face uk, http://www.thenorth-face.org.uk/

the north face outlet, http://www.thenorthface.us.org/

north face jackets outlet, http://www.thenorthfacejackets.in.net/

thomas sabo, http://www.thomas-sabo-uk.co.uk/

tiffany jewelry, http://www.tiffanyandco.net.co/

tiffany co, http://www.tiffanyjewelry.us.org/

timberland boots, http://www.timberlandboots-outlet.net/

timberland outlet, http://www.timberlandshoes.com.co/

tommy hilfiger polos, http://www.tommyhilfiger.net.co/

tommy hilfiger coupons, http://www.tommy-hilfigeroutlet.com/

toms shoes, http://www.tomshoes-outlet.com/

toms outlet, http://www.toms--outlet.in.net/

toms shoes, http://www.toms-shoes.com.co/

tory burch handbags, http://www.tory-burch-outlet.in.net/

tory burch handbags, http://www.tory-burchoutlet.us.com/

true religion, http://www.true-religion.com.co/

true religion jeans, http://www.truereligionjeans.net.co/

true religion outlet, http://www.truereligion-outlet.com.co/

ugg australia, http://www.uggaustralia.net.co/

ugg boots, http://www.uggboots.net.co/

bcbg max azria, http://www.bcbgdresses.net/

bebe outlet, http://www.bebeclothing.net/

harrods, http://www.harrods-london.co.uk/

gucci outlet, http://www.guccishoes.com.co/

polo ralph lauren outlet, http://www.ralphlaurenoutletonline.us.org/

lululemon canada, http://www.lululemoncanada.ca/

lululemon, http://www.yoga-pants.ca/

nike store, http://www.nike-shoes-canada.ca/

pandora charms, http://www.pandora-charms-canada.ca/

rolex watches canada, http://www.rolex-watches-canada.ca/

michael kors outlet online, http://www.michael-kors-canada-outlet.ca/

adidas shoes, http://www.adidas--canada.ca/

tiffany canada, http://www.tiffanyandco-canada.ca/

hollister canada, http://www.hollistercanada.ca/

abercrombie kids, http://www.abercrombie-and-fitch.ca/

oakley canada, http://www.oakley-sunglasses-canada.ca/

bride dresses, http://www.wedding--dresses.ca/

swarovski canada, http://www.swarovskicanada.ca/

tommy hilfiger outlet, http://www.tommy-hilfiger-canada.ca/

new balance, http://www.new-balance.ca/

burberry canada, http://www.burberrycanada.ca/

north face canada, http://www.the-north-face.ca/

polo ralph lauren, http://www.ralph-lauren.ca/

rayban, http://www.ray--ban.ca/

christian louboutin, http://www.christian-louboutin-shoes.ca/

nike air max, http://www.nike-air-max.ca/

bcbg max azria, http://www.bcbg-max-azria.ca/

uggs on sale, http://www.uggscanada.ca/

ugg boots clearance, http://www.uggbootsclearance.com.co/

uggs on sale, http://www.uggsonsale.com.co/

uggs outlet, http://www.uggsoutlet.com.co/

coach outlet, http://www.uptocoachoutlet.com/

vans shoes, http://www.vansshoes.us/

wedding dresses, http://www.weddingdressesuk.org.uk/

yoga pants, http://www.yogapants.com.co/

ugg boot sale, http://www.ugg-boots.us.org/

polo ralph lauren outlet, http://www.poloralphlaurenoutlet.net.co/

burberry outlet online, http://www.burberryoutletonline.ar.com/

toms outlet, http://www.toms-outlet.net.co/

michaelkors.com, http://www.michaelkors.in.net/

christian louboutin, http://www.christianlouboutinoutlet.net.co/

tory burch sale, http://www.toryburchsale.com.co/

prada sunglasses, http://www.pradaoutlet.com.co/

longchamp outlet, http://www.longchamp-handbags.in.net/

longchamp handbags, http://www.longchampoutlet.com.co/

chanel handbags, http://www.chanel-bags.com.co/

true religion jeans, http://www.truereligion-outlet.us.org/

abercrombie and fitch, http://www.abercrombie-and-fitch.us.com/

hollister clothing store, http://www.hollisterclothing.in.net/

new balance, http://www.newbalance-shoes.org/

converse, http://www.converses-shoes.net/

lulu lemon, http://www.lululemonoutlet.com.co/

baseball jerseys, http://www.nfl-jerseys.in.net/

nfl jerseys, http://www.cheapjerseys.us.org/

replica watches, http://www.rolex-watches.us.com/

rolex watches, http://www.rolexwatchesforsale.us.com/

p90x workout, http://www.p90xworkout.in.net/

giuseppe zanotti, http://www.giuseppezanotti.com.co/

m a c cosmetics, http://www.maccosmetics.net.co/

instyler, http://www.instyler.in.net/

mizuno running, http://www.mizunorunning.net/

handbags outlet, http://www.handbagsoutlet.com.co/

hilfiger outlet, http://www.hilfigeroutlet.in.net/

ed hardy, http://www.edhardy.in.net/

levi's jeans, http://www.levisjeans.com.co/

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Vissza a lap tetejére
impresszum / médiaajánlat / adatvédelem / partnereink /