2012. szeptember 13.

Isten titkol valamit

avagy a tényfeltáró újságírás dicsérete

 

Sőt. Mindent. Pontosabban semmit nem mond el „normálisan". Burkolt utalásokkal, példabeszédekkel, tanító történetekkel, szimbolikus látomásokkal, nyolcemeletes szójátékokkal kommunikál, és ha meg is magyaráz valamit, annak sem lövi le a csattanóját (lásd például a magvető példázatát), nehogy azt higgye az ember, hogy akkor most érti.

MERT AZ A JÓ, HA NEM ÉRTI

Beszélj, taníts, jövendölj, de úgy, hogy senki se értse - ezt a megbízatást kapta Izajás (Iz 6:9-10). Jézus pedig a próféta nyomán jár: azért beszél példázatokban, mert „Nehezen hallanak a fülükre, a szemüket meg behunyták, hogy szemükkel ne lássanak, fülükkel ne halljanak, s szívükkel ne értsenek, nehogy bűnbánatot tartsanak, és meggyógyítsam őket." (Mt 13:14-15). Logikus... Bár van olyan ember, akinél ez beválik.

ISTEN DICSŐSÉGE

Hogy a dolgokat elrejti (Péld 25:2). A kábód nagyszerűséget, csodálatra méltóságot jelent, ami a kabad = súly, súlyos szóból ered. Vagyis Isten hódolatra méltóságát, egyéniségének súlyát, végső soron a szavahihetőségét az mutatja, hogy a dolgok értékét nem teszi nyilvánvalóvá. Nem mondja meg nyíltan, nem értékeli gyomorszájon az embert a dolgok valódi súlyával, hanem hagyja, hogy maga mérje fel, mi mennyit ér számára.

KIRÁLYOK DICSŐSÉGE

Hogy a dolgokat felfedik (Péld 25:2). A hákár jelentése: nyomozás, kutatás, felfedezés, csakúgy, mint a Vulgata-ban az investigare-é. Ám a Septuaginta-ban a timaó magasabb szintre tolja az egész mondatot: az előbbieket beleértve értékbecslést, a dolgok megfelelő helyre sorolását, a dolgok helyes megbecsülését, tiszteletét is jelenti. Ami már értékrend. Ami minősíti - nemcsak a királyt -, magát az embert. Is.

PRAGMATICA SANCTIO

Merthogy ezek a bizonyos dolgok a Septuaginta szerint pragmata = tettek. A Vulgata viszont azt mondja: sermon, vagyis (leginkább) beszéd. A héber szöveg pedig azt, hogy mindkettő. Egyrészt szavak (tetszőleges, de értelmes egymásutánja), másrészt ügy, cselekedet, és ilyen értelemben dolog is. Az írás széttéphető, a kőtábla összetörhető, de az elhangzott szó nem szívható vissza többé. Hiszen az már tett.

DIA GNOSZTIKA

Átvizsgálás. Keresztül-kasul (meg)ismerés. Tudomány. Egy elmélet mindaddig érvényben marad, amíg meg nem dől - ez a tudományos gondolkodás lényege. Ami viszont attól lesz „rendszeres", hogy látja az összefüggéseket. Ezért minden megismerés legfőbb ellensége - a kategorizálás (nem mellesleg az újtestamentumi görögben a vádaskodás egyik szava). Ami fel van címkézve, az meg van értve. Aki mindent ért, meghalt. Az élő pedig addig él, amíg kérdez.

A.N.H.

Címkék: isten, titok, meredek

Hozzászólások

ancilla 2012. szeptember 14. 20:53:35

Kedves A.N.H.!

Én biztos gyengeelméjű vagyok, de ebből a cikkből nem sokat értek -úgy darabonként sem. Egészében pedig egyáltalán nem értem.
Kíváncsi volnék, hogy egy egészen egyszerű katolikusnak el tudná-e magyarázni valaki - bárki, a szerző vagy egy olvasó - hogy mi a cikk mondanivalója.
Két mondatban.
Nagyon köszönöm előre is!
ancilla

A.N.H. 2012. szeptember 17. 8:23:17

Ancilla: a cikk mondanivalója egy mondatban: ha valamit nem értesz, kérdezz. És te pontosan ezt tetted. Akkor mit is nem értesz?...:)

ancilla 2012. szeptember 25. 19:50:14

Jó.
1.

Ez honnét jön elő: "A kábód nagyszerűséget, csodálatra méltóságot jelent"

Ez a kábód valami olyan dolog, ami korábban már szerepelt?

Mert nem értem, mi itt a szerepe.

A válasz után jön a következő kérdésem.

Ha minden részletekre vonatkozót megválaszolsz, akkor lehet, hogy az egészet már magamtól is megértem.

Ha nem akkor tovább kérdezek.

Köszi előre is.

aA.N.H. 2012. szeptember 26. 9:02:29

A kábód a dicsőség a Példabeszédek eredeti nyelvén, vagyis (ó)héberül. A Péld 25:2 így hangzik: Istennek a dolgok elrejtése a dicsősége, a királyoké meg a fölfedésük. Szavanként halad előre a cikk: Királyok "dicsőség"-e a "dolgok" "felfedés"-e.

ancilla 2012. szeptember 28. 22:16:20

Köszönöm.
Bízom abban, hogy nekem nem kell ezt megértenem, mert a kicsinyek közé tartozom.
Bizonyára nagyon fontos, hogy te ezt érted, és cikkeket írsz róla. Valószínűleg te is, és a téged olvasók is nagyon bölcsek és okosak.
Sok sikert kívánok a további cikkeidhez.
És kívánom, hogy egyszer majd egyszerűbben is tudj írni - azoknak, akik keresik Istent, de nem bölcsek és nem okosak:) hanem kicsinyek

Szeretettel:
a.

Fekete Árpád 2012. október 30. 12:56:13

Például azt is eltitkolja, hogy ő nem Isten, csak egy zsidó...

A.N.H. 2012. október 31. 10:48:27

Ez van, pajtás. Átvert minket egy ilyen jöttment zsidó, mi meg hagyjuk magunkat. A sok birka...

hívő 2013. január 13. 9:34:46

nem tudom eldönteni, egy túl intelligens írást olvasok, vagy egy ateista agymosását...
Bár ez utóbbi utal a FB-n kitett számtalan "pápanyalóka"..

A.N.H. 2013. január 15. 11:40:35

Túl intelligens ateista agymosása arról, hogy Isten él és gondolkozni kényszerít...

hívő 2013. január 20. 13:23:30

ezt hívják gyakorló elmebetegségnek :(
bocsánat - szakmailag értem...

A.N.H. 2013. január 21. 8:33:40

És érdemben valamit? Valami konkrétumot?

mari 2013. február 15. 22:31:17

Kedves A.N.H.!

Én is a kicsinyek közé tartozom és mégis értelek A cikk óriási hatással volt rám! Töprengek sok dolgon Jézus tanításával kapcsolatosan. Sokat olvasok okos, bölcs emberektől, és élvezem. A töprengés azonban mindig megmarad. Te most számomra felfedted a titkot. Isten azt akarja, hogy én magam is keressem az elrejtett dolgokat – az Ő dicsőségét! Hurrá! Igen! Ilyen az Isten! Elrejtőzik, hogy személyesen keressük őt!
Édes Istenem! Áldd meg A.N.H.-t bőségesen élete minden napján, aki lement a legmélyebbre a legtisztább (ó-héber) forráshoz hogy nekem (másnak is!) éltető vizet hozzon.
Testvéri öleléssel: 63 éves nagymama

Aron 2013. március 1. 22:10:02

Erdekes ujra...
Amit eszembe juttatott:
Kozeledjetek az Istenhez es O is kozekedni fog hozzatok...
Az cikket nyito bibliai idezetben az az erdekes hogy a szemuket es fuluket befogok aktiv cselekvessel allnak ellent az uzenet meghallasanak.
Nekem ez azt az uzenetet hordozza, hogy minden ember meghallja a szot , de van aki gyorsan befogja a fulet nehogy el kelljen hagynia az utait...

Es ha mar a mindenki meghallja allitasnal jarunk... nem akarsz irni egy szokasosan provokativ cikket a sokakert vs. Mindenkieert kiontatikrol?
Gorogul ugyanis a sokakert nem zarja ki a mindenkiertet, mig magyarul kizarja.
Igy a sokakert ... szerintem ... rossz forditas...
Koszi es Udv:
Aron

Aron 2013. március 1. 22:26:02

Ja meg a tudomany fejlodeserol annyit hogy az ugy mukodik hogy az elozo tanok hivei kihallnak es az uj tanok hivei tulelik oket.

Kulonosen szep amikor a modern tudomany a megismerhetetlenseget tanitha: pl.: Heisenberg hatarozatlansagi relacio es a kiszamithatatlan hholnap

Igy az elok es halottak relacioja uj megvilagitasba kerul. A tudomanyban az elo kerdez de mar nem hisz el mindent a halottaknak.

A hitben pedig a halott mar mindent tud amit tudnia kell, az elo meg csak kerdez kerdez es kerdez. ;-) es neha provokal ha nem jon jo valasz... ;-)

A.N.H. 2013. március 4. 8:37:05

Kedves Áron, vettem az adást. Tetszik, amit a tudományról írtál, amúgy meg már hetek óta piszkál a jövőbe látás témája, mégpedig az, hogy ha nekem van cselekvési szabadságom, akkor determinált jövendő nem létezhet, csak az összes létező jövő szuperpozíciója. Hogy melyik fog realizálódni, nagy kérdés. Úgyhogy ezt még végig kell gondolnom.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Vissza a lap tetejére
impresszum / médiaajánlat / adatvédelem / partnereink /