Agytakarítás

Elenyészett kondenzcsík [+]

Egyik régi mániám, hogy a lökhajtásos repülők angyalok. Úgy csinálok, mintha középkori lennék, de legalábbis még „Verne Gyula" szkeptikus gyermeke: á, repülő masina sosem lesz... S méghogy hangsebesség, meg csík az égen, nevetséges!

„Nem hiszek a csodanőkben” [+]

Jókai Anna írónővel a Magyar nők a nagyvilágban konferencián férfiak és nők szerepeiről, gyermekvállalásról és női önmegvalósításról beszélgetünk. 

Születésről, létezésről, demográfiáról [+]

"A gazdaság korában mindent lefordítanak pénzértékre, ahol sokan csak annak tudnak örülni, aminek meg tudják mondani az árát." - Dr. Botos Katalin közgazdásszal beszélgettünk.

A hajléktalanok ügye nem politikai és nem is pénzkérdés [+]

Vecsei Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével beszélgettünk.

Mi igaz abból, ami (a) való(ság)? [+]

Tejfölszőke volt, egyes-egyedül egy barna-fekete üstökű faluban. Aztán csupaszarcú pap, amikor az Ige jobban ízlett, ha szép bajuszos száj szólta. És egyébként is.

Szárnyakat igéző [+]

Úgy izgultam, mint a gyerekek Szenteste délutánján, minden hónapban, az Igen megjelenésekor. Hogy mi lett abból, amit írtam.

Képes. Vagy. Rá. [+]

Mondta, és fellépett a létrára, hogy helyrehozza a viharban szétzilálódott tetőt. Nemigen láthatta pedig, hogy mit csinál, a patakokban szemébe csorgó izzadság miatt, mivelhogy súlyos tériszonya van.

A láthatatlan mester [+]

Lelkes, aktív, szolgálatokkal elhalmozott keresztényt nehéz felébreszteni. Különösen úgy, hogy nem találkozol vele.

Az égbekiáltó örmény [+]

Szóba sem állok veled - nyilatkoztatta ki szigorúan a kaukázusi, majdhogy keresztül nem döfött a bozontos szemöldökös fekete szemével. 

Lajosbácsi [+]

Öregapám. Mondtam egy bibliai könyvet, fejezetet, verset, mondta magyarul, csehül, szlovákul, eszperantóul, latinul, ógörögül és héberül.

Mérföldkövek [+]

Kopottak, piszkosak, csorbák. Állnak ferdén, egyenesen, vagy kidőltek már. Az út mentén, árokban, földbe süllyedve, vagy a lapulevél alatt. Rajtuk vésett szám. Ennyi van mögöttem. És előttem? 

Isten titkol valamit [+]

avagy a tényfeltáró újságírás dicsérete

Sőt. Mindent. Pontosabban semmit nem mond el „normálisan". Burkolt utalásokkal, példabeszédekkel, tanító történetekkel, szimbolikus látomásokkal, nyolcemeletes szójátékokkal kommunikál, és ha meg is magyaráz valamit, annak sem lövi le a csattanóját (lásd például a magvető példázatát), nehogy azt higgye az ember, hogy akkor most érti.

Még egy ilyen győzelem, és végünk [+]

Istennek ellenállni mégis erény?!... Lehet ezt másképp érteni: „Istennel szemben erősnek bizonyultál és emberek fölött fogsz győzni" (Ter 32:29)? Így méltatta az angyal - már nem Jákób, hanem Izrael erőfeszítését. Miután nem tudta legyőzni.

Minden nap örülök a napkeltének [+]

-interjú Szeremley Huba borásszal

„A szőlő az isteni gyümölcs. Amikor meggyilkoltuk, kitapostuk utolsó csep vérét és eltemettük a föld alá, az feltámadott, és abból lett a bor" - Szeremley Huba borásszal a szőlő szakralitásáról, a bor és kenyér misztériumáról és személyes hitéről beszélgettünk.

A habzsolás csupán a lektűrnek való [+]

Az egyház nagyon sokat ártott magának a második vatikáni zsinattal - állítja Jankovics Marcell. A rendező az Ember tragédiája megfilmesítéséről, Madáchról és az ezotériáról, valamint saját istenképéről is beszélt az  IGEN-nek.

Fügefát szárasztó hit [+]

Szerencsétlen fügefa. Nem volt rajta gyümölcs Húsvét előtt egy héttel, egy hónappal fügeérés előtt. Rosszkor nőtt rossz helyre?

Isten olyan, amilyennek látni akarod [+]

Vagy nem… Irgalmas, kegyelmes, szelíd, béketűrő, haragvó, bosszúálló - akárki akármit gondol is róla, az saját személyiségének kivetítése. Objektíve ugyanis a leghalványabb fogalmunk sincs arról, hogy Isten milyen.

Támogatni kell a fiatal párokat! [+]

Amikor igazán nagy a baj, mi, magyarok össze tudunk fogni - állítja Dr. Kopp Mária orvos-pszichológus, a Semmelweis Egyetem-MTA „Mentális Egészségtudományok" kutatócsoportjának vezetője. A szakember az IGEN-nek az ország demográfiai problémáiról beszélve azt is elmondta, miért nem születnek meg a kívánt gyermekek. Interjú.

A liturgia nem csináld magad mozgalom [+]

Minden évben van jó pár felnőtt megtérőm vagy áttérőm (legtöbbször reformátusból), akik felveszik valamelyik szentséget, és a hagyományos római rítusban tapasztalják meg a katolikus identitás sajátosságát. Így én a régi rítust kifejezetten az új evangelizáció eszközének is tartom – mondja Kovács Ervin Gellért premontrei szerzetes, aki Délvidékről érkezett Magyarországra, és a Szent Mihály Laikus Káptalan által szervezett régi római („tridenti”) rítusú miséket celebrálja a pesti belvárosi templomban, minden vasárnap délben. Gellért atya rámutat: a Szentlélek nem vett ki szabadságot a középkorban.

Vissza a lap tetejére
impresszum / médiaajánlat / adatvédelem / partnereink /