Egyháztáji

Találkozás Henri Boulad-dal [+]

Tündéri, vékony kis ember, aki természetességével, őszinteségével, szavai mélységével, ugyanakkor finom humorával pillanatok alatt megnyeri hallgatóságát - akárcsak annak idején Jézus a hegyen vagy a tóparton. Az Egyiptomból érkezett jezsuita szerzetessel július 17-én találkozhattunk: reggel egy kopt szentmise keretében, délután pedig az imáról szóló nagy hatású előadását hallgathattuk a Párbeszéd Házában.

Így telt a Katolikus Társadalmi Napok [+]

Az előzetes várakozásokat jóval felülmúlva, a legszerényebb becslés szerint is több mint 10 ezren jöttek el Katolikus Társadalmi Napokra. 

Társak vagyunk! [+]

2013. szeptember 20-22.: Katolikus Társadalmi Napok

Az egyháznak van válasza a társadalmi kérdésekre és problémákra - erre kívánja felhívni a figyelmet az a nagyszabású jótékonysági rendezvény, melyet Budapesten, a Múzeumkertben tartanak szeptember végén a katolikus püspöki kar támogatásával.

A Mária Út ajándék az égtől [+]

Dr. Szabó Tamással, a Mária Rádió és Mária Út elnökével beszélgettünk.

Istent hirdetni, motorról [+]

Bátor Botond pálos rendtartományfőnökkel motoros zarándoklatokról, a pálos rend jelenéről és jövőjéről, valamint arról beszélgettünk, hogy politizálhat-e egy pap?

Ön mennyire érzi magát katolikusnak? [+]

Mely vallási közösséghez, felekezethez tartozónak érzi magát? - szól az ominózus népszámlálási kérdés, aminek kapcsán kétszer is felszólalt a katolikus egyház, tekintve, hogy az online választható opciók közt nem szerepelt a „katolikus" jelző, csak mindenféle alegység.

Megújult az Egyházfórum [+]

A nyílt vitákra, a múlt és a jövő égető kérdéseinek feszegetésére továbbra is készen áll az Egyházfórum. A 25 éve megjelenő folyóirat új laparculattal és izgalmasnak ígérkező témákat felvető konferenciával ünnepli évfordulóját.

Az izzadságszagú katolikus fiatalosságról [+]

Az egyház állandóan fiatalságát hangsúlyozza: hogy el kell érnie a fiatalokat, hogy törekszik a fiatalokkal való párbeszédre és a „fiatalos stílusra". A probléma nem is a törekvéssel, hanem a hangsúlyozással van.

Történelmi egyház lesz a Hit Gyülekezete [+]

Bekerülhet a vallási szervezetek elitklubjába a sokáig fekete bárányként kezelt Hit Gyülekezete. Várható, hogy az egyházi törvény módosításának egyik mellékhatásaként kibővül a történelmi egyházak köre.

Jönnek a muzulmánok, és téríteni fogják a keresztényeket [+]

Önző nyugati érdekek, arab forrongás, hittérítés Európában. Németh Pál református lelkész, iszlámszakértő nem akar muzulmán lenni, de ismer keresztényt, aki az lett.

Mit tartalmaz majd az új egyházi törvény? [+]

A jelenlegi törvény szerint száz fő hozhat létre egyházat, amely kritérium az előző húsz év tapasztalata alapján túl tág teret ad az egyházi státusszal való visszaélésre. Ezért a készülő, még egyeztetésre váró új felekezeti törvényben több kategóriát szeretnének megkülönböztetni. Az egyház mellett pedig egyenrangúként szeretnék majd használni a vallási közösség kifejezést, mivel az egyház speciálisan keresztény fogalom, bár ma már a jog és a közbeszéd minden vallási közösségre alkalmazza.

Ateista teológus a BBC-nél [+]

Istennek felesége volt, Évát pedig, mint kellemetlen feleséget, rosszindulatúan befeketítették - legalábbis a BBC új, Bibliáról szóló sorozatának szakértő teológusa szerint.

Tananyag lehet a cigány népismeret? [+]

Megtanulta a cigányhimnuszt is, hogy közel kerülhessen a hívekhez Székely János cigányreferens püspök, akinek a napokban jelent meg Cigány népismeret című könyve.

Újra kell-e építeni a Regnum Marianum templomot? [+]

A Regnum Marianum-templom plébániájának területét felosztották a szomszédos plébániák között; jogutódja a zuglói Zoborhegy téren található. Lelkipásztori igény tehát nincs a templomra: a hívek nem töltenék meg.

A viskó: szabad-e az irodalmat teológiai szempontból bírálni? [+]

Szabados Ádám írása a Mindannapi.hu-n

Shakira lehet szép és erkölcstelen, Pál apostol lehet csúnya és erkölcsös. Egy irodalmi alkotás lehet esztétikailag értékes, miközben a mondanivalója keresztény szempontból nézve romboló. Az esztétika autonómiája azonban nem korlátlan autonómia.

Kínos a férfiaknak templomba járni? [+]

A brit katolikus férfiak nagyobb része távol marad a templomtól - derül ki a Christian Vision for Men keresztény szervezet közelmúltban közzétett vizsgálataiból.

Újraépülhet a Regnum Marianum templom? [+]

Az elmúlt napokban több fórumon került ismét napirendre a Regnum Marianum-templom felépítése. A kezdeményezés kapcsán a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága az alábbi közleményt adta ki.

Megkaphatják pénzüket az egyházi intézmények dolgozói [+]

Márciusban megkaphatják az egyházi fenntartású intézményekben dolgozók azt a bérkiegészítést, ami a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadó bevezetése miatt esne ki fizetésükből.

Lemondott a pécsi püspök [+]

Mayer Mihály lemondott a pécsi egyházmegye vezetéséről. Lemondását a pápa elfogadta.

Boldoggá avatják II. János Pál pápát [+]

Még január elején hozták nyilvánosságra, hogy a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának orvosi szakértői elismerték a II. János Pál közbenjárásának tulajdonított csoda hitelességét. Az esetet a teológusok is hitelesnek ítélték.

Vissza a lap tetejére
impresszum / médiaajánlat / adatvédelem / partnereink /