2011. május 23.

Drótszamáron Róma felé

 

Legyetek bátrak elindulni, ha elestek, újra felállni, mert olyan kincseket rejteget egy ilyen túra, amit nem lehet mással pótolni. Induljatok el!

Elindulni, küzdeni, elesni, újra felkelni, közösségben élni, együttműködni. Azt hiszem, ezek a fő kulcsszavai a Hajnal Géza és Snée Gergely által naplószerűen elbeszélt, majd' 1200 kilométeres, Rómába tartó biciklis zarándoklatnak, melynek 48 résztvevője életre szóló élményeket gyűjtött azokon a tikkasztó nyári napokon.

A főszereplő csapat sokak számára példaértékű közösséget mutathat be: egymás segítése, a közös megpróbáltatások, az egymáshoz való alkalmazkodás és az egymásért való áldozatvállalás, közös, életre szóló élmények gyűjtése és még sok más, mindenkinek fontosak az életben. Aki nem tapasztalja meg legalább egyszer az életében a fentieket, vagy legalábbis azokhoz hasonlóakat, annak hiányozni fog, bánni fogja, hogy nem kerekedett fel társaival, és nem ázott bőrig, miközben jeges szél fújta, nem végezte dolgát a bokrok alatt, nem lopózott be büszkeségét félretéve egy velencei luxusétterem mosdójába fogat mosni, nem esett-bukott az erdőt járva, vagy „drótszamáron" ülve, nem nyomta a hátát egész éjszaka a fa robusztus gyökere a sátor alján át, vagy nem kellett legyűrnie a tábori szakács odakozmált tejbepapiját.

Ezek az élmények képesek a leginkább összekovácsolni addig akár idegen embert, közösséget teremteni, és olyan történeket szülni, melyen az egykori gimnazisták majd meglett családapákként újra összetalálkozva - egy pofa sör mellet felelevenítvén a történteket - újból jókat mulatnak majd. Ilyenkor születnek a legjobb barátságok, szerelmek is.
Mindenkinek csak ajánlani tudom a Nyerítő drótszamarakat, az írópáros egy kötetbe szerkesztett naplóját, illetve verbális képes albumát. Akinek már volt hasonló kalandban része, annak szórakoztatásképp (ugyanez valószínűleg kevesekkel történt meg), akinek nem volt, annak a fentiek miatt: legyenek bátrak vitorlát bontani, elindulni, ha elestek, újra felállni, mert olyan kincseket rejteget egy ilyen túra, amit nem lehet máshol megtalálni, mással bepótolni. Induljatok el! Az idő a rossz emlékeket majd úgyis megszépíti, a jók viszont örökre megmaradnak.

Bethlenfalvy Gergely

(Hajnal Géza - Snée Gergely: Nyerítő drótszamarak Megrendelhető a Bookline weboldalán, megvásárolható az Anima könyvesboltokban, Budapesten a Kalandsport kerékpár szaküzletben, valamint a XI. kerület, Váli utca 10. alatti bicikliboltban.)

Címkék: könyv, bicikli

Vissza a lap tetejére
impresszum / médiaajánlat / adatvédelem / partnereink /