Isten titkol valamit

Sőt. Mindent. Pontosabban semmit nem mond el „normálisan”. Burkolt utalásokkal, példabeszédekkel, tanító történetekkel, szimbolikus látomásokkal, nyolcemeletes szójátékokkal kommunikál, és ha meg is magyaráz valamit, annak sem lövi le a csattanóját (lásd például a magvető példázatát), nehogy azt higgye az ember, hogy akkor most érti.

MERT AZ A JÓ, HA NEM ÉRTI

Beszélj, taníts, jövendölj, de úgy, hogy senki se értse – ezt a megbízatást kapta Izajás (Iz 6:9-10). Jézus pedig a próféta nyomán jár: azért beszél példázatokban, mert „Nehezen hallanak a fülükre, a szemüket meg behunyták, hogy szemükkel ne lássanak, fülükkel ne halljanak, s szívükkel ne értsenek, nehogy bűnbánatot tartsanak, és meggyógyítsam őket.” (Mt 13:14-15). Logikus… Bár van olyan ember, akinél ez beválik.

ISTEN DICSŐSÉGE

Hogy a dolgokat elrejti (Péld 25:2). A kábód nagyszerűséget, csodálatra méltóságot jelent, ami a kabad = súly, súlyos szóból ered. Vagyis Isten hódolatra méltóságát, egyéniségének súlyát, végső soron a szavahihetőségét az mutatja, hogy a dolgok értékét nem teszi nyilvánvalóvá. Nem mondja meg nyíltan, nem értékeli gyomorszájon az embert a dolgok valódi súlyával, hanem hagyja, hogy maga mérje fel, mi mennyit ér számára.

KIRÁLYOK DICSŐSÉGE

Hogy a dolgokat felfedik (Péld 25:2). A hákár jelentése: nyomozás, kutatás, felfedezés, csakúgy, mint a Vulgata-ban az investigare-é. Ám a Septuaginta-ban a timaó magasabb szintre tolja az egész mondatot: az előbbieket beleértve értékbecslést, a dolgok megfelelő helyre sorolását, a dolgok helyes megbecsülését, tiszteletét is jelenti. Ami már értékrend. Ami minősíti – nemcsak a királyt -, magát az embert. Is.

PRAGMATICA SANCTIO

Merthogy ezek a bizonyos dolgok a Septuaginta szerint pragmata = tettek. A Vulgata viszont azt mondja: sermon, vagyis (leginkább) beszéd. A héber szöveg pedig azt, hogy mindkettő. Egyrészt szavak (tetszőleges, de értelmes egymásutánja), másrészt ügy, cselekedet, és ilyen értelemben dolog is. Az írás széttéphető, a kőtábla összetörhető, de az elhangzott szó nem szívható vissza többé. Hiszen az már tett.

DIA GNOSZTIKA

Átvizsgálás. Keresztül-kasul (meg)ismerés. Tudomány. Egy elmélet mindaddig érvényben marad, amíg meg nem dől – ez a tudományos gondolkodás lényege. Ami viszont attól lesz „rendszeres”, hogy látja az összefüggéseket. Ezért minden megismerés legfőbb ellensége – a kategorizálás (nem mellesleg az újtestamentumi görögben a vádaskodás egyik szava). Ami fel van címkézve, az meg van értve. Aki mindent ért, meghalt. Az élő pedig addig él, amíg kérdez.

A.N.H.

10 Comments

 1. Kedves A.N.H.!

  Én biztos gyengeelméjű vagyok, de ebből a cikkből nem sokat értek -úgy darabonként sem. Egészében pedig egyáltalán nem értem.

  Kíváncsi volnék, hogy egy egészen egyszerű katolikusnak el tudná-e magyarázni valaki – bárki, a szerző vagy egy olvasó – hogy mi a cikk mondanivalója.

  Két mondatban.

  Nagyon köszönöm előre is!

  ancilla

 2. Jó.

  1.

  Ez honnét jön elő: “A kábód nagyszerűséget, csodálatra méltóságot jelent”

  Ez a kábód valami olyan dolog, ami korábban már szerepelt?

  Mert nem értem, mi itt a szerepe.

  A válasz után jön a következő kérdésem.

  Ha minden részletekre vonatkozót megválaszolsz, akkor lehet, hogy az egészet már magamtól is megértem.

  Ha nem akkor tovább kérdezek.

  Köszi előre is.

  a

 3. A kábód a dicsőség a Példabeszédek eredeti nyelvén, vagyis (ó)héberül. A Péld 25:2 így hangzik: Istennek a dolgok elrejtése a dicsősége, a királyoké meg a fölfedésük. Szavanként halad előre a cikk: Királyok “dicsőség”-e a “dolgok” “felfedés”-e.

 4. Köszönöm.

  Bízom abban, hogy nekem nem kell ezt megértenem, mert a kicsinyek közé tartozom.

  Bizonyára nagyon fontos, hogy te ezt érted, és cikkeket írsz róla. Valószínűleg te is, és a téged olvasók is nagyon bölcsek és okosak.

  Sok sikert kívánok a további cikkeidhez.

  És kívánom, hogy egyszer majd egyszerűbben is tudj írni – azoknak, akik keresik Istent, de nem bölcsek és nem okosak:) hanem kicsinyek

  Szeretettel:

  a.

Minden vélemény számít!